Holtland Homestead

Temperatuur overzicht 2020

Net als neerslag heeft de temperatuur een belangrijke invloed op onze lokale omgeving. Deze invloed is makkelijk op te merken met onze zintuigen, wat het uitermate geschikt maakt om er een gevoel voor te krijgen wanneer het een bepaalde temperatuur is en wat de invloeden zijn op onze lokale omgeving. Dit is voor ons het uiteindelijke doel, namelijk het vertrouwen terugvinden in hetgeen we (aan)voelen. Het is mijn mening dat alles wat we nodig hebben er al is. We zijn het voor een belangrijk deel vergeten of we gebruiken deze menselijke gaven voor een andere doel dan waar deze gaven in samenwerking mee gecreëerd zijn, namelijk de natuur. Niet alleen op een fysiek maar net zozeer op een metafysisch vlak. Voor alle externe zintuigen hebben we ook interne zintuigen. We hebben naast het gewone zien ook het helderzien. We hebben naast het gewone horen ook het helderhoren en ga zo maar door. Misschien nog wel de grootste gave is het heldervoelen, anders gezegd, het voelen van de subtiele veranderingen in de omgeving op een frequentie- of trillingsniveau. 

In ons eerste jaar van samenwerken met het lokale stuk natuur stuitten we op een kleine uitdaging in de vorm van de extreem droge zomer van 2018. De veranderingen aan de omgeving waren duidelijk te relateren aan de weinige neerslag en natuurlijk de hittegolf. In 2019 was de neerslag een stuk royaler maar wederom zag het landschap er een periode uit als het zuiden van Frankrijk. De methode die we van Greg leerden (waarbij je de gevallen millimeters neerslag kon gebruiken om de migratie met de dieren te plannen), bleek niet in alle omstandigheden te werken. Kennelijk kan er voldoende neerslag zijn maar bij dusdanig hoge temperaturen zullen de gewassen niet presteren zoals je zou verwachten uitgaande van alleen de neerslag. Er ontstond voor ons een doel om te leren begrijpen hoe deze invloeden precies werken, waarom en wanneer deze omstandigheden ontstaan om uiteindelijk de vergaarde kennis om te zetten in wijsheid.

Wijsheid is namelijk niets minder dan het uitvoeren van het geleerde. In dit geval betekent het zoveel als het adequaat kunnen reageren op de veranderende omstandigheden en lering trekken uit het verleden om nog beter met de omstandigheden in het heden en de toekomst om te kunnen gaan. We willen ten slotte in een opwaartse spiraal blijven zitten en van elke situatie het beste maken.

Temperatuur 2020

Hierboven zien we de tabel met de maandelijkse temperaturen van de laatste vijf maanden van 2019 en van het geheel van 2020. Op het eerste gezicht zeggen deze temperaturen niet zoveel want we hebben nog geen goed vergelijkingsmateriaal. Dat zal elk jaar een stukje beter worden. We kunnen wel kijken naar wat opvalt. Als eerste is dat het verschil in temperatuur van april ten opzichte van maart. We zien dat de temperatuur overal geleidelijk op- of afloopt. In april zien we dat niet alleen de dag maar ook de nachttemperatuur verdubbeld ten opzichte van maart. 

Dag en nachttemperatuur van 07-03-2020 t/m 07-04-2020

Ook hier zien we een patroon waarbij de temperatuur heel geleidelijk oploopt. Referentie punten: De rode lijn is 24 °C, de zwarte lijn is 12 °C en de blauwe lijn is 0 °C. We zien dat de dagtemperatuur een rond de 12°C schommelt zoals dat zo mooi heet en na 03-04-2020 schiet de temperatuur omhoog naar 27°C. Wat dit impliceert voor de gewassen op de weide en hun voortgang in groei gaan we in het laatste deel bespreken.

Het tweede punt wat opvalt is de lage nachttemperatuur van de maand mei. De gemiddelde nachttemperatuur in mei 2020 kwam uit op 4,3 °C.

Dag en nacht temperaturen van 29-04-2020 t/m 29-05-2020

Wat opvalt is dat we zelfs na IJsheiligen nog nachtvorst hebben gehad. IJsheiligen geeft het punt in het jaar weer (11-05 t/m 14-05) waarna er volgens de volksweerkunde weinig tot geen kans meer is op nachtvorst. 2020 was kennelijk een uitzondering op deze regel. Dit was bij ons duidelijk te merken aan bepaalde vrucht- en nootdragende gewassen. De Tamme kastanje, de Okkernoot (Walnoot) zagen eruit alsof ze waren weggeschroeid, met bruine tot zwarte kruimelige bladeren als gevolg. Als dit belangrijke voedingsgewassen zijn voor jou en jouw lokale omgeving, loont het om late nachtvorst in de gaten te houden zodat een eventueel gebrek aan dat type noten kan worden aangevuld met andere gewassen om de winterdagen mee door te komen. Ook het fruit, waaronder de Appel- Peren- en Pruimensoorten, had het moeilijk door de late nachtvorst. De bloei was net voorbij, maar de vruchtbeginsels, waar later het fruit uit gaat groeien, waren bevroren geraakt en dat heeft ook zo zijn/haar weerslag op de hoeveelheid aanwezige bronnen van voeding in het najaar.  

Grafiek op basis van tabel Temperatuur 2020

Als we de waarden uit de tabel in een grafiek zetten krijgen we een mooi overzicht van de invloeden van de temperatuur op de omgeving. We hebben het wel vaker besproken maar de gewassen op de weide hebben een zekere mate van warmte nodig om te groeien. Ook is er een bovengrens waarbij de meeste gewassen langzamer zullen groeien of zelfs stoppen. De groeiperiode ligt globaal tussen de 12 en 24 °C. We kunnen in deze grafiek mooi zien dat de gewassen begin maart genoeg warmte krijgen waardoor ze gaan groeien. Een krappe maand later zien we dat de gemiddelde temperatuur ook boven de 12 °C komt en dan gaan de gewassen pas echt snel groeien. Rond juni komt de gemiddelde temperatuur boven de 18 °C waarna de gewassen vertragen en anderhalve maand later zal de groei het laagst zijn tegen het einde van augustus. Vervolgens gaan we wederom een periode in van gematigde groei, een korte periode van snelle groei en als laatste zien we dat de temperaturen weer langzaam afnemen tot de maximale temperatuur onder de groeigrens komt. Dit verloop van temperaturen staat weergegeven in onderstaande grafiek.

Grafiek met Temperatuur vs Grasgroei

Hiervan leren we het moment waarop het groei- of Zonneseizoen begint en wanneer het echt begint te knallen. Waar vervolgens de rust of langzame groei periodes liggen en uiteindelijk het einde van het Zonneseizoen. Dit zijn allemaal belangrijke momenten voor de Graaskaart, want dit bepaald voor een groot deel hoe de dieren in harmonie met de weides en de natuur kunnen samenleven.

Als dit soort momenten bestaan waarbij we overgaan van één bepaalde groeifase met een daaraan gekoppelde temperatuur naar de ander, dan kunnen we deze overgangen ook zien en misschien zelfs wel aan allerhande andere bomen, struiken en misschien zelfs wel dieren gaan herkennen. Ook de aanwezigheid van bepaalde vogels die we horen zingen of zien nestelen kunnen een indicatie zijn van een bepaald stadium in de grafiek. Misschien kunnen we zelfs wel de subtiele veranderingen die we zien in de grafiek gaan voelen met onze interne zintuigen. Wie weet?!

Net zoals met de neerslag zijn de invloeden van de temperaturen op de omgeving maar één bepaald facet van hetgeen we daadwerkelijk kunnen zien in de vorm van de veranderingen in de natuur. Het groeien van de grassen en de kruiden. De bloei van de fruitbomen de geboorte van de jonge dieren van klein tot groot. Ik zie het zelf als een enorm groot concert met allerhande instrumenten die uit een complex boekwerk met bladmuziek spelen. De dirigent zwaait op het ene moment met de baton en bepaalde instrumenten zullen gaan klinken en andere zullen wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Vervolgens zullen er door het veranderen van de stand van de baton weer andere instrumenten naar de voorgrond treden. Alles bij elkaar een complex, maar harmonieus muziekstuk, wat sommigen ook wel het concert des levens noemen. 

In de volgende update gaan we een factor bespreken die misschien wel ingezet wordt op een bepaalde niveau om dit prachtige natuurlijke muziekstuk te ondermijnen. We hebben tegenwoordig te maken met niet natuurlijke invloeden die wel degelijk invloed hebben op ons allen en onze lokale en gezamenlijke omgeving: Chemtrail overzicht 2020.