Holtland Homestead

Neerslag overzicht 2020

Aan het begin van het nieuwe jaar, voordat de energieën weer gaan stromen hier op het Noordelijke halfrond vinden wij het fijn om het voorgaande jaar nog even na te lopen. Een mooi moment om stil te staan bij factoren waar we lering uit kunnen trekken en meenemen naar het aankomende groei- of zonneseizoen. 

Gedurende het Zonneseizoen houden wij een aantal parameters bij die van invloed (kunnen) zijn op het geheel der natuur waarmee we proberen samen te werken. Deze parameters kunnen ons inzichten opleveren waardoor we een groter besef krijgen hoe onze lokale omgeving werkt en reageert op bepaalde omstandigheden.

We zullen een vijftal kleine updates maken die eindigen in een totaaloverzicht vanwaaruit we misschien een aantal conclusies of leringen kunnen trekken die we meenemen in de jaren die nog komen.

  1. Neerslag overzicht 2020
  2. Temperatuur overzicht 2020
  3. Chemtrail overzicht 2020
  4. Grasgroei overzicht 2020
  5. Conclusies en Lessons Learned Zonneseizoen 2020

Uiteindelijk zijn alle technologische applicaties leuk en vermakelijk, maar in mijn ogen is de natuur onze basis. Verliezen we de natuur uit het oog dan bestaat de kans dat iets of iemand, ons van alles kan wijsmaken wat niet persé de gehele waarheid is. Gezien de huidige situatie waar wij allemaal in verkeren, begrijp je waarschijnlijk wel waar ik op doel. 

De natuur is niet enkel de flora en de fauna oftewel het materiële of het stoffelijke. Er gaan nog veel meer lagen en/of dimensies schuil achter al dit moois. Willen we onszelf begrijpen dat is het verstandig om eerst de natuur beter te gaan begrijpen. De tijd die de mensheid nu besteed aan allerhande vermaak, werkzaamheden en digitale applicaties heeft amper nog iets te maken met de natuur zoals deze ooit bedacht is. Het is dan ook niet raar, maar wel verwonderlijk om te zien dat de mensheid nu zoveel kwaaltjes heeft. Dit is niet nodig, het is een kwestie van echt willen veranderen. Zoekt en gij zult vinden. In die zoektocht zullen vast wat Gatekeepers, firewalls of iets soortgelijks op jouw pad komen, maar deze zijn niet opgewassen tegen de kracht van een vrije wil. 

Neerslag

Neerslag heeft een zeer bepalende rol in het vormgeven van onze planeet. Niet op alle plekken regent het evenveel, niet overal houdt de bodem de gevallen regen even goed vast en zo zijn er tientallen zo niet honderden verschillen op te merken van land tot land en van plek tot plek. Iedere locatie heeft zo haar eigen relatie opgebouwd met het weerpatroon en de gevallen neerslag. De werking van dit proces gaat natuurlijk veel verder dan enkel onze lokale omgeving en dat maakt het juist zo mooi. Het geeft mij de kennis dat we met het proces dat we zien als regen met elkaar verbonden zijn. Ook al zijn de ervaringen op elk land op de wereld anders, we maken allemaal deel uit van hetzelfde systeem. Het ene jaar hebben wij iets minder regen, maar het stemt mij gerust dat er elders op de wereld iemand zat te wachten op een goede bui die het waarschijnlijk meer nodig had dan wij.

Wat we kunnen leren van de hoeveelheid neerslag die er valt en daarmee beschikbaar is voor de bodem en al het leven dat zich daar bevindt, is de reden waarom onze omgeving eruitziet zoals die eruit ziet. Uiteraard zijn er nog een aantal factoren die meespelen in het grotere geheel en een aantal zullen we in de opvolgende stukken verder uitdiepen. Hoe meer we van elk los component van de natuur kunnen leren, des te beter we haar kunnen begrijpen en des te meer kunnen we in harmonie met haar samenwerken.

Neem als voorbeeld het gebruik van een bron. Stel je wilt water oppompen uit een bron voor bevloeiing dan is het handig om te bepalen hoeveel regen jij nu daadwerkelijk opvangt op de grond waar die pomp komt te staan. In ons geval viel er in het jaar 2020 913,8 mm regen, wat voor het stuk natuur waar wij mee samenwerken neerkomt op iets meer dan 7,2 miljoen liter water. Dat reken je simpel uit door de totale aantal vierkante meters te vermenigvuldigen met het aantal gevallen millimeters. 913,8 x 7880 = 7.200.744 L. Door te weten hoeveel neerslag er valt, kun je nadenken over de hoeveelheid water die je op zou willen pompen zonder schadelijke gevolgen. Ik kan je niet vertellen hoeveel dat zal zijn, dat kan niemand denk ik. Wat ik wel kan zeggen dat het antwoord op deze vraag ergens diep binnenin ons verborgen zit. Om te zorgen dat we weer in harmonie kunnen samenwerken met onze omgeving zullen we eerst onderzoek horen te doen. Leren hoeveel water wij opvangen met een dak, of hoeveel water we weg laten lopen door de verhardingen die we aanleggen, of hoeveel water we op kunnen vangen in reservoirs. Het lijkt misschien suf, maar zoals ik al eerder gezegd heb, het is maar 1 facet van het enorme geheel wat de natuur opmaakt en het is op de eerste plaats onze taak om ons weer bewust te worden van het “echte” leven.

Om even kort samen te vatten kunnen we een hoop leren van alleen al dit facet van de natuur en zijn er een hele hoop interessante vragen die er beantwoord kunnen worden door onze aandacht op dit facet te laten vallen: 

  • Hoeveel regen valt er eigenlijk?
  • Hoeveel daarvan laten we weglopen door wegverharding?
  • Hoeveel water sproei ik in de zomer?
  • Kan ik water dat wegloopt misschien wel gebruiken om de planten te sproeien?
  • Is mijn bodem überhaupt in staat om de neerslag goed op te vangen?
  • Hoeveel kan de bodem opnemen?
  • Is er dit jaar meer of minder regen gevallen dan vorig jaar?

Ook zijn er allerhande metafysische vragen te bedenken:

  • Hoe komt het dat de planten beter reageren op water uit de lucht dan uit de kraan?
  • Hoe kan het zo zijn dat dieren liever water uit de sloot of regenwater uit een bak willen drinken dan kraanwater?
  • Hoe kan het zo zijn dat na een regenbui de natuur heel anders ruikt en aanvoelt?
  • Waarom hield men vroeger ceremonies om te zorgen dat het ging regenen tijdens intense droge periodes?
  • Als dit niet werkt volgens onze hedendaagse opvattingen, waarom zijn deze ceremonies dan overal op de wereld in gebruik geweest?
  • Wat is regen eigenlijk los van het feit dat het twee watersof atomen zijn tezamen met één zuurstofatoom?

Ook op de laatste set vragen zijn de antwoorden te vinden en dan begint het pas echt interssant te worden al zeg ik het zelf. Zelfs door een beetje meer interesse te krijgen in het aspect neerslag, kun je al veel meer leren over jezelf en de natuur dan je ooit had kunnen denken. Uiteindelijk krijg je daarmee steeds meer respect voor jezelf maar zeer zeker ook voor de wondere wereld van de natuur. 

Één van de redenen dat wij bijhouden hoeveel neerslag er valt is omdat wij dat van Greg Judy hebben geleerd tijdens onze stage in Amerika. Hij leerde ons dat hij voornamelijk de gevallen neerslag gebruikt om de migratiesnelheid te kunnen bepalen. Als je weet dat er een bepaalde hoeveelheid neerslag valt dan kun je na loop van tijd de relatie begrijpen tussen de gevallen neerslag en de groei van de gewassen op de weides. Wij hebben dat zeer zeker kunnen merken en we hebben dat ook duidelijk in een grafiek zichtbaar, maar dat komt aan de orde in een later stuk waarin we het effect, van alle losse invloeden op het geheel, gaan bestuderen.  

Een tweede reden waarom wij de hoeveelheid gevallen neerslag bijhouden is om te zien hoeveel neerslag er per dag, per week en per maand op de bodem terecht komt. Tegenwoordig kun je aan de hand van een bodemonderzoek laten bepalen hoeveel neerslag je op kunt vangen in jouw bodem. Zoals je kunt zien in de foto kunnen wij op onze weides maximaal 19mm aan vocht vasthouden in de bodem. Gezien de neerslag die er jaarlijks valt, proberen wij dit getal elk jaar weer een beetje omhoog te krijgen. Door goed voor de bodem te zorgen zodat er meer bodemleven kan bestaan, wordt de bodem steeds een beetje losser en komt er meer organisch materiaal in de bodem wat er uiteindelijk voor zorgt dat er meer vocht wordt vastgehouden. We hoeven natuurlijk niet alle regen vast te houden, we maken namelijk deel uit van een veel groter geheel wat afhankelijk is van het regenwater dat uit onze bodem afloopt naar een lager gelegen deel, maar we willen ook niet dat we de bodem minder vochtopnemend maken. Ergens is een balans te vinden en het hoeft ook niet allemaal in één jaar te geschieden. Kleine stapjes want dan kunnen we ook het effect zien van onze input en bijsturen waar nodig. 

2018 – 2019 – 2020 

Als we onderin de tabel naar de totalen kijken kunnen we zien dat we in 2020 net iets meer regen kregen dan in 2019. Wat ook gelijk opvalt dat beide jaren zo ongeveer 27 centimeter meer neerslag kregen dan 2018. Wat daarnaast opvalt is de enorme natte februari van 2020. 16,8 centimeter is echt veel water voor één maand. Het volgende dat we zien en zeker ondervonden, was de geringe hoeveelheid neerslag in de maanden april en mei. Hier gaan we in het vervolg op dit stuk nog wat dieper op in. 

Grafiek van de data uit bovenstaande tabel

Ik denk dat we alles wel zo een beetje besproken hebben. We kunnen op dit moment nog niet echt zien wat de impact van de gevallen neerslag is geweest op onze lokale omgeving. We hebben een aantal feiten of anders gezegd vaste gegevens verzameld om op een later moment samen te voegen met andere gegevens om zo een betere indruk te verkrijgen wat al deze losse componenten zoals de regen hebben betekent voor onze lokale omgeving. 

Zoals eerder gezegd kunnen we uiteindelijk alle gegevens tezamen gebruiken om te snappen hoe onze lokale omgeving reageert op bepaalde situaties. Des te beter we begrijpen hoe dit werkt, des te beter kunnen we met onze lokale omgeving gaan samenwerken. Komt er bijvoorbeeld weer een droog voorjaar aan, dan weten we aan de hand van de informatie uit 2020 hoe we te werk kunnen gaan om te zorgen dat we de harmonie in stand kunnen houden. Dit is niet alleen handig voor korte termijn planningen, maar zeer zeker ook voor de trend op een lange termijn. Stel dat we inderdaad te maken hebben met een trend waarbij het steeds een beetje warmer wordt op aarde (is een trend die al duizenden jaren op en neer gaat, dus niets geks) dan is het misschien niet handig om extra bomen te kappen. Minder bomen, meer direct zonlicht op de bodem en daardoor krijgen we meer uitdroging van de bodem.

Tot zover de informatie over de gevallen neerslag die wij hebben gemeten over het gehele jaar 2020. 

Wil je nog wat meer leren over water dan is het werk van de volgende mensen een goed startpunt:


  1. Neerslag overzicht 2020
  2. Temperatuur overzicht 2020
  3. Chemtrail overzicht 2020
  4. Grasgroei overzicht 2020
  5. Conclusies en Lessons Learned Zonneseizoen 2020