Holtland Homestead

Natuur update 1: 06-04-20 t/m 12-04-20

Algemeen

We verkeren deze periode nog steeds in een (zogenaamde) crisis situatie. Deze situatie is enkel een echte crisis voor diegene die er een bepaald geloofssysteem op nahouden en aan de hand van dat geloofssysteem hun keuzes in het leven (tot nu toe) gemaakt hebben. Wat namelijk tastbaarder en realistischer is en waar we weinig tot niets over horen is de aanhoudende droogte. Wij hebben op onze locatie nu tweeëndertig dagen geen noemenswaardige regen gehad. Dat betekent dat het voor sommige soorten gewassen en dieren even op de tanden bijten is en andere soorten gedijen hier juist weer goed onder. Bij ons zijn gewassen in de weide gestopt met groeien en daar hebben de grazers op dit moment even last van, maar de vogels en de insecten, waaronder de honingbijen, gaan als een speer.

 

Migratie en grasgroei

De echte grasgroei laat nog even op zich wachten. De gewassen verkeren in een soort -klaar voor de start- positie zoals een sprinter of hordeloper dat doet bij een wedstrijd. Na de eerste goede buien en de juiste temperaturen zullen we een periode krijgen dat de gewassen zullen gaan knallen en er weer volop vers sappig groen voor alle (wilde) dieren te nuttigen zal zijn. Voorlopig zitten wij nog in onze wintermigratie. Dat wil zeggen dat we dusdanig langzaam migreren dat de gewassen die er nog staan worden gerantsoeneerd waarbij er ongeveer 30% van het totaal aan beschikbare voeding bestaat uit verse gewassen en de rest uit perfect gemaakt kruidig hooi. De gewassen die toch groeien ondanks de huidige omstandigheden laten we over voor de edelherten die op het punt staan hun jongen te krijgen in de bossen. Zo gauw we de gewassen zien groeien en we daadwerkelijk gaan starten met de eerste migratie van 2020 zullen we het laten weten. 

De dieren waar wij mee samenwerken

Zoals eerder aangehaald is het voordeel van diversiteit dat jouw omgeving bestand is tegen allerhande (on)natuurlijke fenomenen. Voor de (grote) grazers is het even afzien. Een milde winter betekent niet dat er persé meer dieren de winter overleven. Met warmere temperaturen zullen de dieren zelf ook meer bewegen waardoor zij meer energie verbruiken en daardoor weer meer horen te eten. De meeste zoogdieren inclusief de mens is voorzien van een mechanisme dat als buffer dient voor moeilijke tijden. Dit noemen we de vet- of speklaag. Een mens in goede conditie heeft vijf kilo aan spek of vet wat omgerekend 45.000 Kcal is. Bij gemiddelde inspanning verbruikt ieder mens ongeveer 2000 Kcal. Dat betekent dat wij 22,5 dag zonder eten kunnen in uiterste nood. Hetzelfde geldt voor de grazers. Daarbij hebben de varkens nog de meeste reserves, maar ook de schapen en alle wilde dieren hebben genoeg reserves om een winter door te komen. De wilde bijen, hommels en ook de honingbijen hebben juist een voordeel bij deze warme en droge periode zo vroeg in het jaar. De bloesem en bloemen worden druk bezocht waardoor de insecten eerder dan anders hun jongen kunnen grootbrengen. 

De biggen die bij ons in het wild zijn geboren zijn inmiddels zes weken oud en hebben mamma al bijna niet meer nodig. 

De eerste kip is broeds geworden, wat synchroon loopt met de wilde vogels. We verwachten 21 april de eerste kuikens. 

De wilde dieren waar wij mee samenwerken  

De dassen, of beter gezegd de sporen en uitwerpselen die zij achterlaten, hebben wij nog niet echt waar kunnen nemen. Normaliter zien we dagelijks de kuiltjes die zij gegraven hebben op zoek naar allerhande engerlingen (keverlarven) en wormen. 

De edelherten zijn opgesplitst nu, de bokken lopen apart van de hindes. Drie a vier hindes hebben onze weide en een deel van ons bos in gebruik als kraamkamer in spé. Het zal niet lang duren voordat zij eindelijk hun jongen gaan baren. 

De mestkevers in meerdere variëteiten hebben hun favoriete eten weer gevonden. De uitwerpselen van de (wilde) dieren, die in de wintermaanden nauwelijks werd aangeraakt en daardoor op het veld achterbleven, beginnen nu langzaam te verdwijnen. De kippen hebben ook door dat de kevers in de drollen zitten en krabben op hun beurt de drollen open om zich te voorzien van dierlijk eiwit. 

Ook de vogels zijn druk met nestelen. We hebben de eerste nesten al gevonden van de merel, het winterkoninkje en de spreeuwen. En we hebben een nest gevonden waar we wel het vermoeden van hebben wat het is, maar we zijn benieuwd wat jullie denken? Ik ben ook benieuwd welk geometrisch figuur jullie kunnen herkennen in de voering van het nest?  

Niet natuurlijke invloeden  

De niet natuurlijke invloeden waar wij deze week weer ooggetuige van waren wordt in vaktermen “Chemtrails” genoemd. Ondanks de beperkingen (vanwege lock down) qua vliegtuigen en vliegvelden werden van 07-04 t/m 11-04 de blauwe luchten doorkruisd met uitwaaierende vliegtuigsporen. In de foto zien we linksonder nog duidelijk de “verse” sporen en rondom de zon zijn de sporen van eerder al uitgewaaierd. Wij kunnen opmerken dat dit vaak het geval is, het zuiden is veel vaker het doelwit dan het noorden. De poging die wordt ondernomen om de straling van de zon tegen te gaan zonder de rest van wereld (behalve het leger, de VN en allerhande instanties en universiteiten) hierover in te lichten, is toch behoorlijk ons luchtruim en onze luchtkwaliteit aan het beïnvloeden en beperken. Op de elfde van april was de aerosol uit de strepen zelfs zichtbaar op grondniveau en niet veel later kregen wij ook last van de luchtwegen. Kleine beetjes bloed in het snot en een droge keel. Laten we hopen dat we snel dit soort wanpraktijken een halt toe kunnen gaan roepen. 

Een gedachte ter afsluiting

We gaan een bijzondere tijd tegemoet. Voor diegene die denkt dat het nu al bijzonder is, wordt het nog een verrassing hoe bijzonder het echt gaat worden. We mogen best dankbaar zijn dat we precies op dit moment in tijd leven om dit spektakel mee te mogen maken. Ons pad en de keuzes die wij onderweg hebben gemaakt, hebben ons in de positie gebracht waardoor wij de enorme tegenstrijdigheden van dit bestaan mee kunnen maken.

Aan de ene kant zitten medemensen in de steden opgesloten als sardientjes in een blik. Dat zaten de meeste al, maar nu valt het “systeem” in duigen en dan wordt de realiteit, die er altijd al was, zichtbaar. Je bent enorm afhankelijk geworden. Als de supermarkt leeg is, wat dan? We hebben net geleerd dat je met een normaal vetpercentage ongeveer 23 dagen zonder eten kan, maar dat betekent niet dat het best vervelend kan worden. Zo ver gaat het heus niet komen en zo wel, kom je maar bij ons langs.

Aan de andere kant van het spectrum zien we dat de natuur doet wij zij altijd al gedaan heeft. De vogels maken gewoon hun nesten, de biggen groeien als kool omdat zij ervoor gekozen hebben op een andere manier in het leven te staan. Zij zijn een heel stuk minder afhankelijk van regelgeving, (plaatselijke) overbevolking en ga zo maar door. Uiteraard zijn er dieren die worden gehouden op de manier waarop de mensen nu in de steden wonen. Net als deze medemensen leven zij op een kluitje en zijn compleet afhankelijk van een externe partij en daarmee de inborst, morele en emotionele aspecten van die of hetgeen waar je afhankelijk van bent.

De natuur werkt niet zo, zij is altijd correct, zij liegt nooit, heeft nooit een dubbele agenda en zal altijd voor balans zorgen. Zij geeft niet om jou, maar ook niet om iemand anders want zij geeft om alles evenveel, altijd en overal. Wij hebben veel geleerd de afgelopen jaren, maar we leren exponentieel sneller nu de wolf onder de schaapskleren vandaan komt. Wie nu niet de donkere en ruige haren onder dat schapen-donsje vandaan ziet komen kan maar beter de Virtual Reality Bril opzetten en hopen dat die wereld op een dag zo echt is dat je de bril nooit meer hoeft af te zetten. Daarmee zal de sur-realiteit van het verhaal van de Matrix trilogie toch best eens werkelijkheid kunnen worden.

Fijne week 🙂